Carla Budding - beeldend kunstenaar

Fascinatie voor aarde, licht en materialen.


Op deze pagina's vindt u acryls, pigmenten, ballpointtekeningen en ruimtelijk werk van Carla Budding.
De werken, uit verschillende periodes en in verscheidene technieken gemaakt, zijn te koop. Een website kan echter qua bezichtiging niet tegen een atelierbezoek op. Heeft u belangstelling voor een van de werken dan bent u welkom om het in het echt te komen bekijken. Mail uw gegevens naar Carla. Dan neemt zij contact met u op om een afspraak te maken voor een atelierbezoek.

Toelichting op de werken

Het materiaalgebruik van Carla Budding is uiteenlopend en divers van aard: klei, pigment, zilver- en goudballpoint, veren, sepia's, schelpen, zoutblokken, fluweel en elastiek.
Haar werk kenmerkt zich door zowel monumentaliteit als kwetsbaarheid.

In de serie o.i. inkt tekeningen met als thema “structuur en intuïtie” begin ik altijd als eerste punten met potlood willekeurig op het papier te zetten, daarna begint het tekenen.
Ik teken met Oost Indische inkt in zwart en verschillende grijs gradaties.
De punten zijn mijn houvast, dan begint het wandelen, het zoeken, het laten gaan, door lijnen te tekenen die via de punten een route afleggen.

Mezelf stellen om “de lijnen van boven naar beneden te laten gaan of andersom, in ronde of hoekige vormen, in horizontalen of verticalen richting, op zichzelf staand of beide door elkaar heen te tekenen, een lijn zolang mogelijk zonder het papier los te laten te tekenen. Lijnen als een regel open laten of juist niet. Lijnen met stevige druk tekenen of licht vloeiend over het papier laten glijden. Haperende streepjes zetten die een weerbarstige lijn vormen. Pogen ruimtelijkheid, gelaagdheid te maken door met verschillende grijzen en zwarte inkt, in dikke en dunne lijnen over elkaar heen te tekenen.”

Door herhaling van structuur of lijn dicht op elkaar te tekenen ontstaat er een wollig soort toon. Soms wordt het een kluwen en zet ik gekleurde puntjes of cijfers op het papier om de structuur die ik mezelf gesteld had te kunnen blijven vasthouden. Soms ontstaan organische vormen, of associaties met een stadskern van grote hoogte of een flirt met de Fibonacci reeks om de structuur van een zonnebloem te begrijpen. De ene tekening roept tijdens het tekenen de volgende op, "wat zal er gebeuren als ik bij de volgende zus en zo ga doen”?

De acryls, geschilderd op papier hebben de Spaanse (Andalusische) aarde als onderwerp. De aardkleuren van het Spaanse landschap waren de aanleiding om met pigmenten te gaan werken. De pigmenten zijn in haar meest pure vorm op papier gezet.

De tekeningen zijn gemaakt met ballpoint, duizenden streepjes gezet op dun doorzichtig papier, zodat relief ontstaat. Afhankelijk van het soort licht ondergaan de tekeningen, waar geen glas voorzit, subtiele gedaanteverwisselingen gedurende dagdeel en jaargetij.

Bij het ruimtelijk werk wordt de materiaalkeuze bepaald door een idee of gedachte. Andersom gebeurt ook.

De kleur van de ruimtelijke werken komen uit het materiaal voort en zijn vrij sober. Dit in tegenstelling tot de toegepaste werken waarbij kleur een hoofdrol speelt. Hierbij gaat het om het ruimtelijk vormgeven met kleur in architectuur. Lees meer over de toegepaste werken van Carla Budding op de pagina kleuradviseur.